Białkowiec
3 szklanki mąki
szklanka białek
szklanka oleju
1,5 szklanki cukru
1/2 szklanki letniego mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy lub olejek
Białka ubić z cukrem. Ubijając wlewać stopniowo do piany na przemian olej, mleko i mąkę wymieszaną
z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Piec w temp. 180*C przez ok. 45 minut.
Ale nie napisałaś jak smakuje.
OdpowiedzUsuńMoj mąż robi z białek ciasteczka kokosowe.
Super przepisik, pozdrawiam.papa
OdpowiedzUsuńsmakuje wyśmienicie ...jadłam jeszcze na ciepło ...wiem wiem nie wolno ale ...
OdpowiedzUsuńwarto spróbować.
OdpowiedzUsuńutro sprobuje , na pewno i ajerkoniak tez sobie zrobie , bo mi chętka naszła;)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda ,muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńJa zazwyczaj z nadprogramowych białek robię bezy, ale nie omieszkam spróbować tego ciacha, bo wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuń